j3a

Competition Residential Building Seestadt Aspern
j3a show map show image

Design Principles
Two formally alike building volumes, 45 and 21m high, fit into the structure of the urban plan. Together with the connecting building in the basement they form a closed, quiet ensemble and a strong, self-confident urban landmark . At the borders of the building site the volumes accept the default, oblique- angled alignings of the road space, inside the construction site they arrange themselves according to a clear orthogonal system ,aligned at the Janis Joplin Promenade. This creates a semi-public internal space next to the public passage on the southern border with big-crowned trees – a protected, sunny location with high amenity value.
Architectural Design
The appearance of the building is determined by the clear horizontal layout. A parapet belt, covered with dark-colored, pre-fabricated, thin fiberglass concrete panels contrasts with the band of light colored glass panels: a game of transparent, semi-transparent and solid components with the sky depending on the time of day and weather change.
Development
Particular attention is paid to the design of the two-storey base zone and the entrance area corresponding to the surrounding location. The entrance of the building is at Janis-Joplin-Promenade . The central entrance hall which extends across the airspace up to the 1st floor can also be reached by the public area in the south.

Client: BUWOG – Bauen u. Wohnen GsmbH, Vienna
Space allocation: 8.256m² usable area, 9.926m² gross floor area
Location: Janis-Joplin-Promenade / Maria-Tusch-Straße, 1220 Vienna
Team: Lisa Posch, Benjamin Konrad, Emina Delalic, Valentin Hofer
Landscape planning: rajek barosch landschaftsarchitektur, Vienna
Mechanical consultant: teamgmi Ingenieurbüro GmbH, Vienna
Planning period: August – September 2015

j3a show map show image