nbhf3

Competition for a 80m Highrise Residential Building at Nordbahnhof, Vienna
nbhf3 show map show image

The design adopts the principles of the master plan and responds to the environment with a clear geometric structure. Due to the position of the buildings, two generous open spaces are created as buffer zones between the urban outdoor areas on Nordbahnstraße and the “Freie Mitte”, which is characterized by recreational uses. In the respective transitional areas, there are correspondingly different spatial shapes: narrower passages on the Nordbahnstraße – further openings towards the “Freie Mitte”. The transitions to the free center are formed by the building position so that the rooms do not leak to the track-accompanying green space out, but, according to the semi-public nature, are pocket-like.
The structure of the skyscraper takes up the directions of the surrounding city and offers the apartments optimum exposure and orientation. He created with its directed to the free center, projecting from the third floor above a height of its importance and urban planning appropriate overall effect and enters into dialogue with the building opposite the tower building 8.
Building structure skyscraper
The two foyer areas of the building are, according to the urban situation and the existing topographical conditions, arranged on the northwest and southeastern building corners at different levels. The address-forming entrance on the Dresdnerstraße is reached via the Hochausvorplatz in spatial extension of the Taborstraße. Two-storey trained it is in spatial connection with the canopy construction which serves as a windbreak and the forecourt is a spatial version.

Client: ÖVW, 1200 Vienna
Program: 58.959.000 sq.m. gross floor area
Address: Nordbahnhof – Baufeld 1, 1020 Vienna
Team: Casper G Zehner, Lisa Posch
Planning period: November – December 2018

nbhf3 show map show image